Хакерът, който преди дни разби системата на Националналата агенция за

...
 Хакерът, който преди дни разби системата на Националналата агенция за
Коментари Харесай

Задържан е предполагаемият хакер на НАП

 Хакерът, който преди дни разруши системата на Националналата организация за приходите (НАП) и провокира евентуално най-големия теч на персонални данни на милиони българи, евентуално е задържан. Това стана ясно от изявление на началника на отдел „ Киберпрестъпност “ в ГДБОП Явор Колев пред Нова телевизия. Данните от преносимите компютри и от домашния компютър на задържания го уличавали, твърди Колев.
„ Имаме обвинен. Той бе арестуван през вчерашния ден следобяд , С сътрудниците работим към този момент 48 часа без спиране. Арестуваният работи като чиновник на компания за киберсигурност. В рамките на служебните отговорности на така наречен бял хакер е да тества уязвимости на разнообразни компании за да се предотвратят хакерски офанзиви “, съобщи Колев.

Липсата от задоволителна правна просвета размива границата сред неговото усещане за това какво е бял и какво е черен хакер, добави той.„ Иззети са доказателства – преносим компютър от работното място на хакера и още два от домашния му адрес, дружно със стационарен компютър. Те съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност. Такива данни сме разкрили и на сървъра от офанзивата против Национална агенция за приходите “ , разясни Колев.

„ Проверяваме всички версии, само че в този миг на нервност доста хора ще поемат отговорността за осъществяването на тази офанзива. Сигурен съм, че на доста места се съдържат такива бази данни, които не би трябвало да са там, защото има доста хора, които имат опция да ги откраднат “, добави той.„ Такива хакерски офанзиви се случват. В цифровия свят е обикновено “, съобщи Явор Колев. По думите му задържаният не съответствува с изказванието, че е руснак, женен за българка .  

" Министерство на вътрешните работи разполага с голям запас, със експерт - психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните чиновници на " Киберпрестъпност ”, всички благоприятни условия са мобилизирани. Разследването продължава ”, съобщи Колев.

Според проверяващите претекстът за осъществяването на офанзивата може да е хакерът да потвърди опциите си .
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР